Sos grzybowy z leśnych grzybów.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • masło

    1/2 kostki
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • mąka

    1,5 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.

Smacznego życze!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Linka2107 08.11.2016 12:50
uwielbiam takie sosy :)
Wacław 08.11.2016 10:26
bardzo smaczny sos :-)
w mojej kuchni 08.11.2016 10:13
dobry sos do wielu potraw
Patrycja33 08.11.2016 09:55
uwielbiam taki sos:-)
Wafelek2601 08.11.2016 08:52
Bardzo lubię taki sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat