Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowo-śmietanowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 lyzki
cebula 1 szt
grzyby leśne 300g mieszane
śmietana 30% 100 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 świeży
ziele angielskie 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowo-śmietanowy

Grzyby przebrać, oczyścić, wypłukać i obgotować 30 minut. Po odcedzeniu i wystudzeniu pokroić w kawałki.

Cebulę obrać, posiekać w kostkę i wrzucić do rondelka razem z masłem, smażyć aż będzie szklista.

Wrzucić przygotowane wcześniej grzyby. Smażyć razem 10 minut na małym ogniu.

Wlać śmietankę, dodać liść i ziele, dusić 10 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.10.2014 18:13
lubię taki sosik :)
jasiek 21.10.2014 17:23
jesienny sosik
asiczekz 21.10.2014 17:03
ślinka leci na sam widok
Czyki 21.10.2014 15:43
Pyszności u Ciebie :)
Janina 21.10.2014 14:35
Pyszny sosik, bardzo lubimy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak