Sos estragonowy do ryb i zimnych mięs

Sos estragonowy do ryb i zimnych mięs

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • białko

    1 sztuka
  • olej sojowy

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • skórka otarta z cytryny

    1 łyżeczka
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    - -
  • sól

    - -
  • chleb tostowy

    2 kromki
  • estragon

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos estragonowy do ryb i zimnych mięs

Z pieczywa odkroić skórkę, miąższ namoczyć w mleku i odcisnąć. Utrzeć w misce na krem z 1 żółtkiem surowym i 1 ugotowanym na twardo. Do masy stopniowo wlewać olej i sok z cytryny, stale ucierając. Gdy sos ma konsystencję kremu dodać zioła, skórkę cytrynową, musztardę i przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Do gotowego sosu dodać białko ugotowane na twardo i drobno posiekane.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

puellae90 02.08.2011 20:13
pewnie pyszne
artur7 21.07.2011 17:08
fajne
szajba2 14.01.2011 14:55
dobry sos to podstawa
kielcok1 02.12.2010 18:53
ciekawy sos
Barbara55 26.08.2010 15:52
może spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat