Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos estragonowy do ryb i zimnych mięs

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
białko 1 sztuka
olej sojowy 1/2 szklanki
sok z cytryny 1-2 łyżki
skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
cukier - -
sól - -
chleb tostowy 2 kromki
estragon 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat - -

Przepis i sposób przygotowania na: Sos estragonowy do ryb i zimnych mięs

Z pieczywa odkroić skórkę, miąższ namoczyć w mleku i odcisnąć. Utrzeć w misce na krem z 1 żółtkiem surowym i 1 ugotowanym na twardo. Do masy stopniowo wlewać olej i sok z cytryny, stale ucierając. Gdy sos ma konsystencję kremu dodać zioła, skórkę cytrynową, musztardę i przyprawić cukrem, pieprzem i solą. Do gotowego sosu dodać białko ugotowane na twardo i drobno posiekane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

puellae90 02.08.2011 20:13
pewnie pyszne
artur7 21.07.2011 17:08
fajne
szajba2 14.01.2011 14:55
dobry sos to podstawa
kielcok1 02.12.2010 18:53
ciekawy sos
Barbara55 26.08.2010 15:52
może spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak