Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czosnkowy z majonezem i koperkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majonez tradycyjny 4 łyżki
jogurt grecki 250 ml
czosnek ząbki 2
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy z majonezem i koperkiem

Do jogurtu wsypuję czosnek granulowany. Ząbki czosnku przeciskam przez praskę i również dodaję do jogurtu. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję majonez. Bardzo dokładnie mieszam. Wsypuję jeszcze koperek. Parę razy mieszam i sos jest gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 13.02.2013 08:09
ja też tak lubie
Emiliozo 18.11.2012 17:36
nie liczę kalorii więc kieruje się smakiem a nie nimi. Dla mnie ten smak to jogurt + majonez. Czosnkiem granulowanym uzupełniam czosnek świeży. Ten granulowany ma dość specyficzny smak, taki wręcz lekko słodki. Czosnek świeży zupełnie inny, wpadający w gorzki. Po prostu lubię te połączenie :)
halina17 15.11.2012 12:19
Każdy przyrządza wg swojego" uznania". Ja lubię bardzo sos czosnkowy, robię z czosnku w ząbkach a jak nie mam to z mielonego czosnku. Najlepszy jest z czosnku w ząbkach .
Mysiunia 14.11.2012 20:25
Lubię sosy czosnkowe i często je robię, wiadomo każdy ma inne upodobania, ale 4 łyżki majonezu mają mnóstwo kalorii a sam jogurt by wystarczył i też nie widzę potrzeby dodawania sztucznego czosnku w proszku, skoro i tak dajesz naturalny. Ale nie neguję Twojego przepisu, bo każdy robi, tak jak uważa, ale może następnym razem wypróbujesz go zrobić inaczej :)
Mariposas 14.11.2012 20:16
też taki lubię, pycha
Sylwia56
Sylwia56 14.11.2012 20:03
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak