Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czekoladowy do deserów i mięs

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada deserowa tabliczka
kakao
miód
cukier brązowy
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czekoladowy do deserów i mięs

Kroki postępowania

1
Do garnuszka wlać pełną szklankę wody, wrzucić ok. 4-5 łyżeczek brązowego cukru (użyłam cukru w mini kostkach), wlać mniej niż pół szklanki miodu, ponad pół szklanki kakao (użyłam "Puchatka" dla dzieci). Całość gotować na małym ogniu.
Krok 1 - Sos czekoladowy do deserów i mięs foto
2
Dorzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wlać łyżkę lub dwie mleka kokosowego (można zastąpić np. sokiem pomarańczowym). Sos doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 2 - Sos czekoladowy do deserów i mięs foto
3
Przed podaniem trochę przestudzić. Idealny zarówno na ciepło jak i na zimno, do owoców, mięs i deserów.
Krok 3 - Sos czekoladowy do deserów i mięs foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 20.11.2012 19:54
fajny przepis, wykorzystam do deserów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak