Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS CYTRYNOWO-KOPERKOWY DO RYB

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar warzywny 400 ml
sok z cytryny 2 łyżki
koperek 2 łyżki
śmietanka 12-procentowa 100 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: SOS CYTRYNOWO-KOPERKOWY DO RYB

Na patelni rozgrzać masło dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę.W garnku zagotować wywar z warzyw i połączyć go z uprzednio zrobioną zasmażką uważając aby w sosie nie zrobiły się grudki,całość gotować na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć.Teraz do sosu dodać śmietankę,posiekany koperek oraz otartą skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez 5 minut mieszając.Pod koniec gotowania doprawić sos sokiem z cytryny,pieprzem białym i cytrynowym oraz solą do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 03.06.2015 17:29
fajny sosik:)
Motorek 16.12.2014 09:39
super sosik
Margo1 20.11.2014 13:25
mój ulubiony
kate.500 07.11.2014 08:57
pyszny sosik
Bernadeta1 16.10.2014 15:53
na pewno smaczny
Kejti 26.09.2014 14:10
Bardzo fajny pomysł :-)
adelajda 24.09.2014 15:18
Lubię do rybki super :)
Futka 24.09.2014 15:07
Świetny sos - pyszny, aromatyczny i dokonały do ryb :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak