Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cukiniowo-cebulowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 15 dkg
cebula
czosnek ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cukiniowo-cebulowy

Kroki postępowania

1
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 1 - Sos cukiniowo-cebulowy foto
2
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Sos cukiniowo-cebulowy foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Jak się zarumieni dodajemy startą cukinię i smażymy ok. 5 min.
Krok 3 - Sos cukiniowo-cebulowy foto
4
Następnie podlewamy 2 szkl. wody, dajemy zioła prowansalskie, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem następne 5 min. Po tym czasie z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy gotujący się sos. Doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Sos cukiniowo-cebulowy foto
5
Smacznego
Krok 5 - Sos cukiniowo-cebulowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 08.06.2013 14:08
ciekawy ten sos
Aneta41 29.11.2012 18:25
fajny
MagdaXXX 30.10.2012 17:59
super
Łukasz15 02.10.2012 14:50
extra
Wacław 24.09.2012 09:18
fajny pomysł na sos !
RenataZ-et 11.09.2012 19:22
Przydatny przepis
Wafelek2601 11.09.2012 07:38
Świetny sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak