Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy do mięs

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wywar drobiowo-wołowy 1 szkl
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1,5 łyżki
chrzan śmietankowy według smaku
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy do mięs

Masło rozpuszczamy na patelni. Podsypujemy mąką i zasmażamy ciągle mieszając, tak aby nie było gródek. Dodajemy wywar mięsny lub warzywny i dokładnie łączymy z zasmażką. Gotujemy od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Kiedy sos jest już gęsty i aksamitny dodajemy chrzan. Zależnie od tego jaki chrzan mamy i od ostrości jaką chcemy uzyskać dodajemy po łyżeczce. Ja miałam bardzo łagodny chrzan więc zużyłam cały słoiczek aby uzyskać pożądaną ostrość. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 07.12.2013 23:08
Super sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak