Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion drobiowy 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
kwaśna śmietana 3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 0,5 łyżeczki

Porada

Ja podaję sos na gorąco zaraz po przyrządzeniu. Jest świetny do mięs szczególnie pieczonych lub smażonych, nawet do tych z grilla :) Cukru i chrzanu można dodać mniej lub więcej, każdy ma nieco inne kubeczki smakowe :)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy

Masło roztapiamy w garneczku, potem dodaję mąkę i szybko mieszam, smażę tylko chwilkę (około 2-3 minutki) by powstała jasna zasmażka. Do zasmażki dodaję bulion, najlepiej żeby miał temperaturę pokojową wtedy dobrze się rozprowadzi i nie będzie grudek. Gotujemy sos aż gęstnieje i się zagotuje,
Wtedy dodaję chrzan, całość dokładnie mieszam i gotuję jeszcze przez minutę, a następnie dodaję chrzan, sól, pieprz oraz cukier. Wyłączam palnik i zabieram się za dodanie śmietany. Przed jej dodaniem hartuję ją i dopiero dolewam do sosy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak