Sos cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    40 dag
  • jabłka

    2 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 szt
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i ugotować do miękkości we wcześniej przygotowanym rosole. Na 2 łyżkach masła udusić do miękkości obrane, pokrojone na ćwiartki cebule i połączyć z jabłkami. Dodać liść laurowy i gotować 15 min. Z mąki i pozostałego masła zrobić rumianą zasmażkę dodać do sosu i gotować 3 min, a następnie sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i sólą.
Podawać na ciepło do dań z mięsa i ryb.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 22.04.2011 08:58
muszę wypróbować
berys18 22.04.2011 08:58
fajny sos
szajba2 27.01.2011 14:36
taki sos to jest coś
rakow2 14.10.2010 15:11
sos jak sos
sirheron 18.09.2010 17:02
oj muszę spróbować bo brzmi znakomicie
Jaheira11 18.09.2010 11:33
pychotka
Barbara55 10.09.2010 15:58
to dopiero sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat