Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Sos cebulowy

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
40 dag
jabłka
2 szt
sok z cytryny
1/2 szt
mąka pszenna
1 łyżka
masło
3 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cebulowy

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i ugotować do miękkości we wcześniej przygotowanym rosole. Na 2 łyżkach masła udusić do miękkości obrane, pokrojone na ćwiartki cebule i połączyć z jabłkami. Dodać liść laurowy i gotować 15 min. Z mąki i pozostałego masła zrobić rumianą zasmażkę dodać do sosu i gotować 3 min, a następnie sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i sólą.
Podawać na ciepło do dań z mięsa i ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.04.2011 08:58
muszę wypróbować
berys18 22.04.2011 08:58
fajny sos
szajba2 27.01.2011 14:36
taki sos to jest coś
rakow2
rakow2 14.10.2010 15:11
sos jak sos
sirheron 18.09.2010 17:02
oj muszę spróbować bo brzmi znakomicie
Jaheira11 18.09.2010 11:33
pychotka
Barbara55 10.09.2010 15:58
to dopiero sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak