Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos borówkowy do mięsa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 5 łyżki
Goździki całe Prymat 6 szt
borówki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sos borówkowy do mięsa

Kroki postępowania

1
Borówki przebrać, opłukać i sparzyć, żeby pozbyć się goryczki.
Włożyć do garnka, dodać cukier, goździki i 4 szklanki wody. Pogotować około 15 minut.
Krok 1 - Sos borówkowy do mięsa foto
2
Po rozgotowaniu ostudzić, wyjąć goździki, dodać odrobinę soli do przełamania smaku i zmiksować albo rozetrzeć łyżką.
Krok 2 - Sos borówkowy do mięsa foto
3
Do bezpośredniego zużycia sos jest już gotowy.
Krok 3 - Sos borówkowy do mięsa foto
4
Aby sos można było wykorzystać zimą, należy przełożyć do słoików i pasteryzować gotując około 15 minut.
Krok 4 - Sos borówkowy do mięsa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 18:03
wspaniały sos
m1monika 06.11.2013 09:55
smaczny sosik :-)
Alex_M 13.09.2013 12:15
uwielbiam taki dodatek do mięsa i serów!
matesko 21.08.2013 19:52
super przepis
Róża1 13.08.2013 17:33
fantastyczny sosik!!!!
krystyna330 12.08.2013 13:46
wyglada bardzo apetycznie
Mniam 09.08.2013 19:34
Super! Nigdy nie robiłam. Jak dostanę takie borówki to zrobię:)
Stenka 07.08.2013 08:59
Dziękuję za pochlebne komentarze i polecam bo dobre i warto gościom do obiadu zaoferować coś innego
okrysia 07.08.2013 07:18
SMACZNE TO!
Jansko 06.08.2013 14:41
warto zrobić
Skoter 06.08.2013 12:25
znakomity przepis, może jeszcze zdobędę borówki to zrobię
kasienka23 05.08.2013 16:48
muszę wypróbować przepis!
Stenka 05.08.2013 12:58
Marcia7 nie pomyślałam, że oscypek z takim sosem może być smaczniejszy a bardzo lubię oscypki z dobrego źródła
marcia7 05.08.2013 12:11
dobry też do oscypka
Halina7 05.08.2013 12:07
extra sosik
adelajda 05.08.2013 11:44
zabieram do księgi, Super !
Habibi 05.08.2013 11:20
ja dodaję jeszcze niewielką ilość przecieru z gruszek - zimą wspaniały dodatek do pieczonych mięs :)
Renata9 05.08.2013 10:31
uwielbiam takie borowki, sa pyszne
Magula 05.08.2013 10:23
Do mięska napewno pyszny sosik ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak