sos borowikowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąks

    1 łyżka
  • borowiki

    100 gram
  • Bulion grzybowy

    1 sztuka
  • cebula

    1 prażona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone borowiki namaczamy w gorącej wodzie.Odsączamy i drobno siekaamy.Wrzucamy na gorącą patelnię,kładziemy łyżkę masła,posypujemy mąką i mieszamy.Gdy mąka zacznie brązowieć,powoli wlewamy szklankę gorącej wody z rozpuszczoną mostką.Ciągle mieszamy aby nie było grudek.olewamy tyle wody aby nadać odpowiednią konsystencję dla sosu.Na koniec posypujemy prażoną cebulką i doprawiamy do smaku sola i pieprzem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat