Sos beszamelowy z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    50 gramów
  • mleko

    500 ml
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • ser masdamer

    150 (masdamer)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiam w rondelku, uważając, by się nie przypaliło. Dodaję mąkę i mieszam, by połączyła się z masłem. Wlewam stopniowo mleko, szybko mieszając (najlepiej za pomocą tzw rózgi).
Ser żółty (miękki, najlepiej Masdamer lub Gouda) ścieram na tarce i dodaję do sosu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiam solą i białym pieprzem.
Tak przygotowany sos wykorzystuję do lazanii, faszerowanych warzyw oraz zapiekanych naleśników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anio?eczek 28.08.2012 16:19
super sosik!
gosia47-47 25.09.2011 06:43
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat