Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 gram
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • mleko

    250 ml
  • śmietana

    50 ml
  • sól

  • pieprz świeżo mielony

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • żółtko jajek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak, aby masło się nie spaliło. Wsypujemy mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu, gdy uzyskamy gładką masę, wlewamy stopniowo część mleka ze śmietaną.
Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszamy na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko.Mieszamy i od razu polewamy potrawę.
Marta Ryżek-Kalkowska
Do sosu można dodać chrzan lub musztardę, aby uzyskać inny smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat