Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet bazyliowy ,wytrawny.
W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny .
Wykonanie.
Z 3 cytryn ,wcześniej dobrze umytych i sparzonych, zetrzeć skórkę , a następnie wycisnąć sok z wszystkich 6 cytryn.
W rondelku zagrzać sok z cytryn ze startą skórką ,ale nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok przez sitko.
Ugotować syrop z 25 dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać z sokiem z cytryn.
Przelać do naczynia ,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi o to ,aby utworzyła się odpowiednia struktura ,nie może powstać lód. Powtarzać tę czynność ,aż sorbet się zetnie i będzie dosyć gęsty ,wydłużając czas między mieszaniem do 2 h.
Potem całość przełożyć do malaksera i miksować ,aż sorbet nabierze lekkości i konsystencji musu.
Teraz możemy już się delektować albo włożyć sorbet jeszcze na 20 min do zamrażarki.