Soljanka

Soljanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    150 g
  • polędwica wołowa

    150 g
  • kiełbasa wiejska

    100 g
  • cebula

    2 szt
  • ogórek kiszony

    2 duże
  • ogórek konserwowy

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • cytryna

    1 szt
  • masło

    100 g
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • oliwki zielone

    20 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Soljanka

Mięso pokroiłem w wąskie paski, podsmażyłem je na oleju razem z posiekaną cebulą. Osobno podsmażyłem kiełbasę również pokrojoną w cieniutkie paseczki.
Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut.
Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem.
Do każdego talerza włożyłem po kilka oliwek, kawałków cytryny oraz łyżkę śmietany. Na to wlałem zupę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Habibi 20.09.2016 09:03
Lubię wschodnią kuchnię :)
Łukasz15 19.09.2016 23:42
Wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat