Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karkówka wieprzowa
150 g -
polędwica wołowa
150 g -
kiełbasa wiejska
100 g -
cebula
2 szt -
ogórek kiszony
2 duże -
ogórek konserwowy
1 szt -
koncentrat pomidorowy
100 g -
ząbki czosnku
5 szt -
wino białe wytrawne
50 ml -
cytryna
1 szt -
masło
100 g -
kwaśna śmietana
4 łyżki -
oliwki zielone
20 szt -
oliwa
2 łyżki -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Soljanka
Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut.
Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem.
Do każdego talerza włożyłem po kilka oliwek, kawałków cytryny oraz łyżkę śmietany. Na to wlałem zupę.
Komentarze (2)