Solianka, czyli zupa wiejska

Solianka, czyli zupa wiejska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe z udźca

    15 dag
  • mocno uwędzona kiełbasa

    5 dag
  • cebula

    2 szt
  • ogórek konserwowy

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    10 dag
  • czosnek

    6 ząbków
  • cytryna

    1 szt
  • masło

    10 dag
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • rosół wołowy

    1 kostka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    0,5 szklanki
  • oliwki

    20 szt
  • ogórki

    2 szt
  • mięso wieprzowe

    15 (np. schab)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Solianka, czyli zupa wiejska

Mięsa umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paseczki. Podsmażyć na oleju wraz z obraną i posiekaną cebulą. Osobno przesmażyć kiełbasę też pokrojoną w paseczki. Mięsa i wędlinę włożyć do garnka, wlać 8 szklanek zimnej wody, dodać koski rosołowe i gotować 20 minut. Koncentrat pomidorowy podsmażyć na połowie masła i dodać do zupy wraz z czosnkiem, winem, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Gotować 15 minut. Ogórki pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na pozostałym maśle, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić, aż zmiękną. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 5 minut. Cytrynę obrać, oczyścić z albedo i bardzo drobno pokroić. Do każdego talerza włożyć kilka oliwek, trochę cytryny oraz 1 łyżkę śmietany i wlewać zupę.

Podawać z ciemnym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Jaheira11 08.05.2011 18:23
dziwne połączenie składników...
gosia561 29.04.2011 13:04
trochę dużo roboty przy tym, chyba na wsi maja dużo wolnego czasu
Anna141
Anna141 03.04.2011 09:22
bardzo interesujące
szajba2 23.01.2011 15:00
ciekawa ta zupa
Barbara55 06.09.2010 14:15
jak na zupę to trochę pracochłonne
Małgorzata113 26.06.2010 20:35
Ciekae jaki smak jest tej zuoy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat