Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Keftedes z warzywami, odc. 7
Sposób przygotowania:
Bezpośrednio do miski na dużych oczkach trzemy czosnek, białą cebulę oraz żółty ser i doprawiamy pieprzem ognistym. Dodajemy mięso, szczyptę cynamonu oraz wiejskie jaja. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kmin rzymski. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, aby składniki połączyły się ze sobą.
Do miski wrzucamy posiekaną cebulę dymkę razem z białymi końcówkami. Kroimy zielone oliwki (nie za drobno). Przerzucamy do miski z cebulą. Dodajemy kapary, kwaśną śmietanę oraz serek wiejski. Solimy (nie za dużo, bo są kapary!). Dodajemy pieprz.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Przerzucamy do miski, miażdżąc ją w dłoniach. Cały pęczek świeżo siekanej kolendry dodajemy do miski z cebulą. Polewamy olejem lub oliwą. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.
Chlebki pita wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 5 - 6 minut w 180 stopniach.
Formułujemy kotlety z przygotowanego farszu. Mięso dobrze wyrabiamy. Wylewamy olej rzepakowy na patelnię. Mięso kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety obsmażamy z obu stron do zarumienienia (złocistego) koloru.
Podanie:
Podpieczone, rumiane pity kroimy na pół. Wykładamy na talerz/deseczkę. Na ciepłej picie układamy keftedesy, a na nich sałatkę z cebuli i kolendry. Sałatkę z kaparami po wyciągnięciu z lodówki mieszamy, ponieważ puściła wodę. Przekładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Podajemy z pitą i keftedesem.