Doradca Smaku XI: Keftedes z warzywami, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Keftedes z warzywami, odc. 7

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Keftedes to greckie pulpety mielone, które najczęściej serwowane są w towarzystwie warzyw.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • biała cebula

    1 sztuka
  • ser gouda

    1/2 kostka
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    250 gramów
  • wiejskie jaja

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • bułka tarta

    4-5 łyżek
  • cebula dymka

  • oliwki zielone Smak

    16 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    3-4 łyżki
  • serek wiejski

    200 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    ok. 330 mililitrów
  • pita

    4 sztuki

Do smaku

  • cynamon

  • pieprz ognisty mielony

  • kmin rzymski

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Bezpośrednio do miski na dużych oczkach trzemy czosnek, białą cebulę oraz żółty ser i doprawiamy pieprzem ognistym. Dodajemy mięso, szczyptę cynamonu oraz wiejskie jaja. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kmin rzymski. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, aby składniki połączyły się ze sobą.

Do miski wrzucamy posiekaną cebulę dymkę razem z białymi końcówkami. Kroimy zielone oliwki (nie za drobno). Przerzucamy do miski z cebulą. Dodajemy kapary, kwaśną śmietanę oraz serek wiejski. Solimy (nie za dużo, bo są kapary!). Dodajemy pieprz.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Przerzucamy do miski, miażdżąc ją w dłoniach. Cały pęczek świeżo siekanej kolendry dodajemy do miski z cebulą. Polewamy olejem lub oliwą. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.

Chlebki pita wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 5 - 6 minut w 180 stopniach. 

Formułujemy kotlety z przygotowanego farszu. Mięso dobrze wyrabiamy. Wylewamy olej rzepakowy na patelnię. Mięso kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety obsmażamy z obu stron do zarumienienia (złocistego) koloru.

Podanie:
Podpieczone, rumiane pity kroimy na pół. Wykładamy na talerz/deseczkę. Na ciepłej picie układamy keftedesy, a na nich sałatkę z cebuli i kolendry. Sałatkę z kaparami po wyciągnięciu z lodówki mieszamy, ponieważ puściła wodę. Przekładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Podajemy z pitą i keftedesem.

Doradca Smaku
Cebulę moczymy w lodowatej wodzie, aby nie szczypała w oczy podczas krojenia. Cebulę pokrojoną w piórka lekko miażdżymy w dłoniach, dzięki czemu delikatnie ją napowietrzamy. Przed formowaniem kotletów wkładamy ręce do zimnej wody, aby mięso nie przyklejało się do dłoni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat