Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Keftedes z warzywami, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(128)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Keftedes to greckie pulpety mielone, które najczęściej serwowane są w towarzystwie warzyw.

Składniki:

ząbki czosnku 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
ser gouda 1/2 kostka
mięso mielone wołowo-wieprzowe 250 gramów
wiejskie jaja 3 sztuki
natka pietruszki 1 gałązka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4-5 łyżek
cebula dymka ze szczypiorkiem
oliwki zielone Smak 16 sztuk
kapary 1 łyżka
kwaśna śmietana 3-4 łyżki
serek wiejski 200 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
natka kolendry 1 pęczek
olej rzepakowy ok. 330 mililitrów
pita 4 sztuki

Do smaku

cynamon
Pieprz ognisty mielony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Cebulę moczymy w lodowatej wodzie, aby nie szczypała w oczy podczas krojenia. Cebulę pokrojoną w piórka lekko miażdżymy w dłoniach, dzięki czemu delikatnie ją napowietrzamy. Przed formowaniem kotletów wkładamy ręce do zimnej wody, aby mięso nie przyklejało się do dłoni.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Keftedes z warzywami, odc. 7

Sposób przygotowania:

Bezpośrednio do miski na dużych oczkach trzemy czosnek, białą cebulę oraz żółty ser i doprawiamy pieprzem ognistym. Dodajemy mięso, szczyptę cynamonu oraz wiejskie jaja. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kmin rzymski. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, aby składniki połączyły się ze sobą.

Do miski wrzucamy posiekaną cebulę dymkę razem z białymi końcówkami. Kroimy zielone oliwki (nie za drobno). Przerzucamy do miski z cebulą. Dodajemy kapary, kwaśną śmietanę oraz serek wiejski. Solimy (nie za dużo, bo są kapary!). Dodajemy pieprz.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Przerzucamy do miski, miażdżąc ją w dłoniach. Cały pęczek świeżo siekanej kolendry dodajemy do miski z cebulą. Polewamy olejem lub oliwą. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.

Chlebki pita wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 5 - 6 minut w 180 stopniach. 

Formułujemy kotlety z przygotowanego farszu. Mięso dobrze wyrabiamy. Wylewamy olej rzepakowy na patelnię. Mięso kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety obsmażamy z obu stron do zarumienienia (złocistego) koloru.

Podanie:
Podpieczone, rumiane pity kroimy na pół. Wykładamy na talerz/deseczkę. Na ciepłej picie układamy keftedesy, a na nich sałatkę z cebuli i kolendry. Sałatkę z kaparami po wyciągnięciu z lodówki mieszamy, ponieważ puściła wodę. Przekładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Podajemy z pitą i keftedesem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak