Solferino

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała część pora

    1 kawałek
  • ziemniaki

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • śmietana 22-procentowa

    0,6 szklanki
  • żółtko

    2 szt
  • koperek

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • rosół warzywny

    4 szklanki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • groszek konserwowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wrzącego wywaru z kostki warzywnej Kucharek włożyć por oraz obrane, opłukane i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzony groszek i koncentrat pomidorowy. Zupę zagotować, zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat i cukrem, zmiksować. Zaciągnąć żółtkami rozprowadzonymi najpierw śmietaną, a później niewielką ilością zupy. Podawać w bulionówkach posypaną koperkiem.

Do zupy można także podać grzanki z bułki, zapieczone w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 02.01.2012 14:52
pycha
gosia561 15.08.2011 11:04
muszę wypróbować
treonina 11.07.2011 11:14
wow tego nie znałam :-) pierwsze słyszę!
Adamorek 03.07.2011 15:45
ale fajne
kriso 19.04.2011 07:16
ciekawy przepis
jasiek 17.04.2011 11:32
brzmi smacznie, na pewno zrobię taką zupkę
gosia561 17.03.2011 11:14
coś nowego
novita26 17.03.2011 09:07
super
Tika4444 15.02.2011 09:54
intrygująca nazwa, super zupa
Tika4444 15.02.2011 09:54
intrygująca nazwa, super zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat