Przepis i sposób przygotowania na: Sok z kiszonych buraków
Przygotowany sok możemy także wykorzystywać do ugotowania barszczu ukraińskiego lub barszczyku czerwonego. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków, zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem. Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę.
Kroki postępowania
Przygotuj potrzebne składniki: buraki, czosnek, sól, liść laurowy, ziele angielskie oraz wodę. Nie zapomnij o słoikach:) A poniżej opis jak przygotowywałam sok z buraków krok po kroku.
Przełożyłam do szklanego słoja (idealnie nadaje się też gliniany garnek). Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Zalałam wodą wymieszaną z solą - tak, żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
Słoik powinien stać w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.