sok z czarnego bzu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarny bez

    2,5 kg
  • cukier

    1 kg
  • woda

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce czarnego bzu (muszą być bardzo dojrzałe) umyć i zasypać cukrem. Odstawic na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie dolać wodę i zagotować. Gotować około 30 minut. Przecedzić. Sok ponownie zagotować (około 30 minut). Gorący wlewać do butelek lub słoiczków. PAsteryzować około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 14.11.2013 07:51
też robiłam w trym roku
ONY_za_kare 08.10.2013 10:35
pyszny zdrowy sok!
Aannkaa82 05.10.2013 17:36
Na przeziębienia super ale do smaku trzeba sie przyzwyczaić :)
Izabela9 05.10.2013 05:56
Też w tym roku narobiłam, teraz przy przeziębieniach jak znalazł do herbatki.
msmors 04.10.2013 22:24
w sam raz na zimę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat