Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sok z czarnego bzu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 l.
cukier 1 kg.
czarny bez 1 wiaderko-5l.

Przepis i sposób przygotowania na: sok z czarnego bzu

owoce obrać z baldachów umyć i włożyć do garnka wlać wodę i zagotować,wsypać cukier wymieszać i gotować na wolnym ogniu jeszcze 2 godz.co jakiś czas mieszając.Przestudzić i wycisnąć przez lnianą ściereczkę owoce a wyciśnięty sok wlać do czystego garnka i gotować kolejne 30min.po tym czasie gorący sok wlewać do umytych słoików lub butelek mocno zakręcać i odstawiać do góry dnem słoiki,po całkowitym wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.09.2013 22:52
jeśli macie możliwość nazbierania owoców to polecam :)
Katarzyna/kate1980 06.09.2013 21:57
ja również nigdy nie próbowałam takiego soku chyba pora to zmienić
teresa18 06.09.2013 20:43
świetny w zimie do herbatki
AnielskaSlodycz 06.09.2013 17:38
nigdy nie robiłam ale może kiedyś spróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak