Sok porzeczkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3,5 l
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 kg
  • liście czarnej porzeczki

    100 szt
  • czarna porzeczka

    1 kg
  • Kwas cytrynowy Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki oszypułkowane,umyć i osączyć.
Przełożyć do garnka owoce i umyte liście czarnej porzeczki, zalać wodą zagotować.
Od momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować powoli kilka minut.
Przelać sok przez gazę do innego garnka, dodać cukier i kwasek cytrynowy.
Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
Przelać sok do słoików, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat