Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sodziaki uniwersalne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 250 ml/lub jog. naturalny
jajko 1 szt.
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
mięso 20 dag/ugotowane-może być z poprzed
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sodziaki uniwersalne

Kroki postępowania

1
Wykonanie nadzienia:
Mięso posiekać, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie:
Maślankę przelać do miski, dodać jajko, sodę oczyszczoną, mąkę, sól do smaku, wymieszać i odstawić na chwilę.
Krok 1 - Sodziaki uniwersalne foto
2
Następnie dodać zioła prowansalskie do smaku i jeszcze raz wymieszać.
Krok 2 - Sodziaki uniwersalne foto
3
Kłaść łyżką na rozgrzany olej nieduże placuszki. Po chwili nałożyć na górę po łyżce przygotowanego nadzienia.
Krok 3 - Sodziaki uniwersalne foto
4
Przykryć drugą łyżką ciasta.
Krok 4 - Sodziaki uniwersalne foto
5
Smażyć powoli z obu stron na złoty kolor. Możemy również zrobić placuszki w wersji dla dzieci z dodatkiem cukru i nadzieniem owocowym.
Krok 5 - Sodziaki uniwersalne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 26.10.2016 08:46
Jeszcze takich sama nie robiłam ! :)
sezamek 24.10.2016 20:10
fajne placuszki :)
Motorek 24.10.2016 19:44
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak