Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    350 g
  • ser pleśniowy niebieski

    150 g
  • kasza perłowa

    100 g
  • brokuły

    200 g
  • suszone pomidory

  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • cebula

  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9 foto
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9 foto
Z pokruszonego nożem czarnego pieprzu, przyprawy do wieprzowiny, liścia lubczyku oraz oleju z suszonych pomidorów robimy marynatę. Marynata powinna być dość gęsta, aby dokładnie pokryć mięso. Po zamarynowaniu odkładamy mięso na chwilę do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9 foto
Gotowanie kaszy: cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego rondelka z olejem. Kaszę wyjmujemy z torebki, przepłukujemy w zimnej wodzie, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy sól oraz zalewamy wodą do wysokości kaszy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9 foto
Wyjmujemy mięso z lodówki i podsmażamy na patelni grillowej około 2 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, nakładamy na nie drobno pokrojone pomidory oraz pokrojony w plastry ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 4-5 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9 foto
W międzyczasie wrzucamy brokuły do gotującej się wody na około 4-5 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9 foto
Danie podajemy na talerzu układając mięso na uprażonej kaszy, w otoczeniu brokułów i kilku czarnych oliwek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 11.09.2015 10:54
pyszne danie obiadowe..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat