Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte..

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

soczewica czerwona 1,5 szklanki
kapusta kiszona 50 dag
prawdziwki 1 szklanka
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
olej rzepakowy 6 łyżek
cukier 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 1,5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

PIEROGI

mąka tortowa 60 dag
woda ciepła 1,5-2 szklanki
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

DODATKI

woda 4 litry
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cebula 5 sztuk
ząbki czosnku 6 sztuk
olej rzepakowy 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte..

Kroki postępowania

1
grzyby suszone namoczyć w letniej wodzie, drobno pokroić i z kapustą kiszoną drobno pokrojoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając
Krok 1 - soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte.. foto
2
soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać do kapusty, dodać kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystudzenia
Krok 2 - soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte.. foto
3
do robota wsypać mąkę, sól, wlać stopione masło, ciepłą wodę i wyrobić hakiem sprężyste ciasto, wody dolewać tyle ile mąka wchłonie, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienkie ciasto, szklanką wykrawać krążki i nakładać farsz, zlepiać pierogi
Krok 3 - soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte.. foto
4
pierogi wrzucać na wrzątek z olejem i solą, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą opłukać, kłaść do miski
Krok 4 - soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte.. foto
5
na oleju zeszklić cebulę, ząbki czosnku z cukrem, kucharkiem, pieprzem na złocisty kolor
Krok 5 - soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte.. foto
6
pierogi podawać z okrasą cebulową - farsz jest wyjątkowo smaczny i w pierogach smakuje wyśmienicie....................SMACZNEGO!!!
Krok 6 - soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone w pierogach ukryte.. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.02.2016 16:02
chetnie bym spróbowała :)
Justi2401 02.02.2016 15:02
Wspaniałe pierożki, aż burczy w brzuszku :)
ania2610 02.02.2016 13:12
pyszne pierożki z pysznym nadzieniem!
Mniam 02.02.2016 11:40
Już się głodna zrobiłam na sam widok :) Przepyszne pierożki!
Habibi 02.02.2016 09:16
Lubię takie pierożki :)
jagoda5913 02.02.2016 00:28
musze wypróbować taki farsz
jasiek 01.02.2016 21:31
mój ulubiony farsz
sliwka 01.02.2016 21:13
Tyle dobroci;)) Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak