Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica beluga z kabanosami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Soczewica beluga to pyszna odmiana soczewicy. Sprawdza się w lekko pikantnych daniach i sałatkach.  To danie z dodatkiem kabanosów, to smakowita propozycja na jednogarnkową potrawę na obiad lub kolację.

Składniki:

Składniki:

soczewica beluga 400 gramów
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
kabanos 300 gramów
boczek wędzony 100 gramów
smalec 1 łyżka
bulion warzywny 600 mililitrów
pomidory krojone z puszki 400 gramów
mielona kolendra 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
koper włoski - nasiona 1 łyżeczka
kozieradka 1 łyżeczka
Cząber suszony Prymat 1 łyżeczka
groszek mrożony 1 szklanka

Porada

W przepisie użyliśmy soczewicę beluga, kabanosy z gęsi, gęsi smalec, zmielonych nasion kopru włoskiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica beluga z kabanosami

Cebulę i czosnek siekamy.
Boczek kroimy w kostkę.
Kabanosy na kawałki.

Boczek smażymy na smalcu. Po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i kabanosy. Smażymy przez kilka minut, wlewamy gorący bulion i wsypujemy soczewicę. Dusimy pod przykryciem przez 30 min, następnie dodajemy groszek, wszystkie przyprawy, pomidory wraz z zalewą i dusimy jeszcze przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.03.2019 12:01
Smakowite danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak