Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 1,5 szklanki
cebula 3 szt
marchew 1 szt
sól
pieprz
ziemniaki 7 szt
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt
drożdże świeże 3 dag
jogurt naturalny 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą

Soczewicę płukamy i namaczamy na godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy marchew, smażymy jeszcze chwilę,po czym dodajemy odcedzoną soczewicę. Smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy, dolewamy szklankę wody.Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż soczewica wchłonie wodę.
Kiedy farsz jest już gotowy, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadzienie. Farsz studzimy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.
Drożdże mieszamy z jogurtem, 2 łyżeczkami mąki i odrobiną cukru. Gdy zaczną "chodzić", dodajemy je do ziemniaków,podobnie jak resztę mąki i jajka. Zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto się zbyt mocno lepi, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki) i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4-5 części .Każdą część wałkujemy. Kroimy rozwałkowane ciasto na na kwadraty wielkości około 6cmx6cm. Wypełniamy farszem i lepimy trójkątne pierożki. Gotowe pierożki odkładamy na posypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby jeszcze trochę podrosły.
Smażymy na gorącym oleju aż do mocnego zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.08.2012 18:54
mniam zapowiadają się naprawdę smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak