Przepis i sposób przygotowania na: Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą
Kiedy farsz jest już gotowy, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadzienie. Farsz studzimy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.
Drożdże mieszamy z jogurtem, 2 łyżeczkami mąki i odrobiną cukru. Gdy zaczną "chodzić", dodajemy je do ziemniaków,podobnie jak resztę mąki i jajka. Zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto się zbyt mocno lepi, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki) i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4-5 części .Każdą część wałkujemy. Kroimy rozwałkowane ciasto na na kwadraty wielkości około 6cmx6cm. Wypełniamy farszem i lepimy trójkątne pierożki. Gotowe pierożki odkładamy na posypaną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby jeszcze trochę podrosły.
Smażymy na gorącym oleju aż do mocnego zrumienienia.