Śnieżnobiały miodownik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • margaryna

    25 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • ŚMIETANKA DO PRZEŁOŻENIA

  • śmietanka kremowa

    0,5 litry
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki płaskie
  • woda

    0,5 szklanki
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • DO WYKOŃCZENIA

  • śmietanka kremowa

    250 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • woda

    1/3 szklanki
  • biała czekolda

    1/2 tabliczki
  • kilka złotych perełek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śnieżnobiały  miodownik foto
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: margarynę, jajka, miód, sodę , proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
Krok 2 - Śnieżnobiały  miodownik foto
Gotowe dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy ( 22 cm). Nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 4 miodowe blaty. (około 15 min każdy w 180°C).
Krok 3 - Śnieżnobiały  miodownik foto
Po upieczeniu placki studzimy.
Krok 4 - Śnieżnobiały  miodownik foto
ŚMIETANKA DO PRZŁOŻENIA:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Szybko miksujemy ,by połączyła się ze śmietanką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Po przełożeniu torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Krok 5 - Śnieżnobiały  miodownik foto
PRZED DEKORACJĄ
Krok 6 - Śnieżnobiały  miodownik foto
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, po czym studzimy. Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej cukier (miksujemy), a potem wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotową śmietankę wylewamy na wcześniej wykonany tort. Staramy się, by spływająca śmietanka utworzyła na brzegach coś w rodzaju zimowych sopli.
Po wylaniu śmietanki tort ponownie wkładamy do lodówki by śmietanka stężała.
Między czasie rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną wylewamy cienką warstwą na szklaną powierzchnię. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie za pomocą noża wykonujemy dekoracyjne ruloniki. Układamy je na powierzchni miodownika. Dodatkowo posypujemy górę złotymi perełkami.
GOTOWE!!!
Przepisów na miodowniki jest pewno tyle ile kucharek.Miodownik w tym wydaniu jest delikatny i pyszny. Idealnie będzie pasował na nasz Świąteczny stół:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 11.06.2017 08:38
Rewelacyjny
pestka 20.05.2017 09:09
wygląda cudnie i smacznie
[email protected] 17.05.2017 16:07
Wygląda pysznie
Lis 17.04.2017 14:28
Wygląda cudownie:)
Grazyna0211 17.04.2017 13:24
super ciasto
Patrycja33 31.07.2016 15:19
wyglada wspaniale:-)
Ada-Gaba 07.11.2015 14:08
wspaniale wygląda
usmiech 31.07.2015 13:50
ślicznie wygląda
Konczi 18.02.2014 20:09
czy do czekolady na ruloniki do ozdoby coś dodawałaś czy to zwykłą czekolada? mam na takie ruloniki chrapkę ... :D
dorrota 03.02.2014 20:47
przepiękny:) i na pewno smaczny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat