Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżne kule orzechowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 szklanka
cukier 20 g
aromat waniliowy 1/2 łyżeczka
masło 50 g
sól 1 szczypta
cukier puder 1/2 szklanka
orzechy włoskie 3/4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżne kule orzechowe

Piekarnik nagrzać do 150°C.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem z wanilią i szczyptą soli.
Dodać masło i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Uformować małe kulki, które układać na papierze do pieczenia, zachowując kilkucentymetrową odległość między nimi.
Piec przez ok 30 min.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika jak troszkę przestygną ale kiedy nadal będą ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
Wystudzić i jeszcze raz posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 23.01.2013 22:10
smaczne
misia53 21.01.2013 16:49
chciałabym spróbować
halina17 21.01.2013 14:26
Czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia ?
Beata61 21.01.2013 11:57
dużo orzechów, pewnie pyszne ;)
IwonaKa 21.01.2013 11:37
dzisiaj to muszę zrobić,świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak