Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżna rolada z bezami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rolada (blaszka 36x44 cm)

jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

śmietana 30% 660 ml
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder 1 łyżka
baton o smaku kokosowym 1 szt
bezy 30 szt
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżna rolada z bezami

Rolada:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 13.04.2017 14:33
ale pysznosci
Krystyna32 13.04.2017 07:29
pyszności :)
IKrakowianka 12.04.2017 21:34
świetna rolada
Wiktoria29 12.04.2017 16:07
kusząca,zjadłabym
VioletoweKucharzenie 12.04.2017 13:37
Słodziutka rolada z śnieżnym kremem. Do tego dodatek kokosowego wafelka i małe beziki. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak