Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec cytrynowy po grecku
Galaretkę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce i dopełnić do 500 ml zimną wodą, po czym odstawić do czasu, aż zacznie tężeć.
Schłodzić wcześniej kremówkę, twarożek i cytryny. Owoce otrzeć na drobnej tarce i wycisnąć sok. Twarożek utrzeć z cukrem, skórką oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody i po wymieszaniu odstawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w mikrofalówce - odstawić do ostygnięcia.
Osobno ubić schłodzoną śmietanę i delikatnie połączyć z twarożkiem. Dosłodzić do smaku. Na koniec dodać żelatynę, szybko zmiksować i jak najszybciej przełożyć na herbatniki - rozprowadzić równą warstwą. Wstawić do lodówki.
Kiedy masa śmietanowa stężeje ostrożnie wylać (najlepiej po łyżce) gestniejącą galaretkę.
Ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.
Kroić gorącym suchym nożem.