Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5
mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa śmietanowa

śmietana 18 proc 1,5 l
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1
białko 5
budyń waniliowy 3
olejek cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy.
Krok 1 - Śmietanowiec foto
2
Ciasto rozdzielamy na 2 kulki -jedna większa(3/4 ciasta), druga mniejsza (1/4 ciasta)
Krok 2 - Śmietanowiec foto
3
3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blachę.
Krok 3 - Śmietanowiec foto
4
Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. W drugim pojemniku ubijamy śmietanę, dodajemy budyń i cukier waniliowy.
Krok 4 - Śmietanowiec foto
5
Ubite białko łączymy z ubitą śmietaną.
Krok 5 - Śmietanowiec foto
6
Masę wykładamy na blachę z ciastem.
Krok 6 - Śmietanowiec foto
7
Resztę ciasta kruszymy na masę śmietanową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Krok 7 - Śmietanowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 03.10.2016 13:19
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
dodi 03.10.2016 12:41
pyszny do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak