Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3,2% 0,5 l
galaretka 2 rodzaje
cukier 2/3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec

Przygotuj wszystkie składniki. Galaretki przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, poczekaj aż stężeją. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Żelatynę zalej zimną wodą, żeby napęczniała. Kiedy napęcznieje postaw ją na małym ogniu i rozpuść. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj. Do żelatyny wlej pół litra mleka i wymieszaj.
Następnie wlej to do śmietany z cukrem, wymieszaj. Kiedy zacznie gęstnieć wlej do tortownicy z pokrojoną galaretką i odstaw do lodówki do stężenia. Kiedy ciasto stężeje jest gotowe do spożycia. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.04.2015 11:34
dawno nie robiłam
Ewelina1991 06.04.2015 09:36
pyszność na śmietanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak