Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śmietanowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
cukier 3/4 szkl.
margaryna 1 kost.
śmietana kwaśna 4 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
białko 2 szt.
żółtko jajek 1 szt.
aromat waniliowy
Masa śmietanowa:
śmietana kwaśna 1/2 l.
cukier puder 3/4 szkl.
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: śmietanowiec

najpierw zagnieść z podanych składników kruche ciasto tak aby powstała jednolita masa,po wyrobieniu podzielić ciasto na 3 równe części,z każdej części uformować placek najlepiej aby były tej samej wielkości wyłożyć na blachę i piec każdy oddzielnie w 180st.na złoty kolor,po upieczeniu wystudzić i włożyć następny placek,przygotować masę do naczynia wlać schłodzoną kwaśną śmietanę i ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,po ubiciu przekładać upieczone i wystudzone placki,udekorować w/g uznania i schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.01.2015 15:12
pyszne ciasto
IlonaAlbertos 06.03.2014 22:14
Musi być smaczny.
Beata23 23.12.2013 17:42
pysznie wygląda
mirosława4 15.11.2013 17:41
dodałam jeszcze do tego ciasta 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl.wrzątku dlatego iż nie mogłam ubić kwaśnej śmietany a użyłam 12%
Angelika10 12.08.2012 01:49
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak