Śmietankowy sernik gotowany z gruszkową galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    70 g
  • cukier

    100 g
  • twaróg zmielony

    500 g
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana 12%

    (słodka) 1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • herbatniki pełnoziarniste

    150 g

Galaretka

  • gruszki

    300 g (waga po obraniu)
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy twaróg i mieszamy do połączenia. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Dodajemy jajka i mieszamy, aż się połączy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy stopniowo budyń rozprowadzony w 125 ml słodkiej śmietanki. Zagotowujemy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Gruszki blendujemy na mus, a następnie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.

Schładzamy przez noc w lodówce.
jola91
UWAGA! Gruszki celowo zblendowałam na początku, aby miały ciemniejszy kolor, można jednak najpierw je poddusić, a następnie zblendować i dodać żelatynę, aby były jaśniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 26.02.2018 09:11
musi być pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat