Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowe racuszki z kaki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto śmietankowe racuszki, których delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem kaki. I ten śmietankowy posmak!

Składniki:

Około 13 sztuk:

jajko 1 sztuka
śmietanka 36% 100 mililitrów
mąka pszenna 50 gramów
cukier 1.5 łyżki
proszek do pieczenia 0.3 łyżeczki

Dodatkowo:

kaki 0.5 sztuki

Ponadto:

tłuszcz do smażenia 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe racuszki z kaki

Białko ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce należy wymieszać żółtko, śmietankę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę.

Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:32
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 29.01.2019 18:44
Takie racuszki to muszą być pyszne. Można przygotować na drugie śniadanie jak i na podwieczorek.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:55
Tak siedzę i piszę komentarze i robię się coraz to więcej głodna od tych pyszności.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak