Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków

Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne, z puszystym białym środkiem kotlety z młodych ziemniaków. Pierwszy raz dodałam słodką śmietankę i jestem miło zaskoczona smakiem. Do kotletów obowiązkowo świeży koperek. Polecam spróbować :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • ziemniaki młode

    1 kg
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    4 łyżki
  • smalec

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wlać słodką śmietankę, wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładne zblendować.
2. Do powstałego puree wsypać mąki, ugnieść odchodzące od dłoni ciasto.( W zależności od ziemniaków mąki można dodać mniej lub więcej)
3. Z ciasta, nawilżonymi dłońmi formować owalne kotlety.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat