Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków

5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Delikatne, z puszystym białym środkiem kotlety z młodych ziemniaków. Pierwszy raz dodałam słodką śmietankę i jestem miło zaskoczona smakiem. Do kotletów obowiązkowo świeży koperek. Polecam spróbować :)

Składniki:

Kotlety:

ziemniaki młode 1 kg
śmietanka 30% 200 ml
koperek świeży 0.5 pęczka
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczna 4 łyżki
smalec 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków

1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wlać słodką śmietankę, wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładne zblendować.
2. Do powstałego puree wsypać mąki, ugnieść odchodzące od dłoni ciasto.( W zależności od ziemniaków mąki można dodać mniej lub więcej)
3. Z ciasta, nawilżonymi dłońmi formować owalne kotlety.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak