Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowa rolada z borówkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 5 szt
cukier puder 6 łyżek
mąka pszenna 5 łyźek
papier do pieczenia

MASA

śmietana kremówka 50 dag
borówka amerykańska 50 dag
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowa rolada z borówkami

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę i powoli, małymi porcjami wraz z przesianą mąką dodawać do żółtek. Całość lekko wymieszać. Półtora cm warstwe ciasta wylać w płaską blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem, wyrównać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 10-15 min. Upieczony placek wyłożyć na ściereczke, odwrócić do góry dnem, zdjąć papier, ciasto zwinąć za pomocą ściereczki w rulon. Po ostygnięciu zdjąć ściereczkę. Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie, a nastepnie rozpuścić podgrzewając. Śmietanę ubić powoli dodając cukier i cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę. Placek posmarować masą, ułożyć borówki i ponownie zwinąć w rulon. Powierzchnie rolady również posmarować masą i posypać borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak