Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowa babka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo puszysta i mięciutka. Idealna dla niespodziewanych gości. Dodam, że zawsze się udaje. Bardzo polecam.

Składniki:

Ciasto:

masło lub margaryna 12.5 dag
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka
śmietana 12% 4 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowa babka

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po 1 jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:49
Super slodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak