Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    400 g
  • ryż basmati

    200 g
  • sos rybny

    2 łyżki
  • mleczko kokosowe

    2 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula dymka

    3 szt.
  • papryczka chili

    2 szt.
  • jajo całe

    2 szt.
  • olej ryżowy

    do smażenia
  • kolendra cała

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać posiekane ząbki czosnku, posiekane papryczki chili oraz rozgniecione ziarna kolendry.
Krok 2 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Skropić olejem ryżowym. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 3 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy i soli. Ostudzić. Dymkę pokroić w drobną kostkę.
Krok 4 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Pokrojoną dymkę skropić olejem i podsmażyć.
Krok 5 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Dodać kurczaka razem z marynatą. Smażyć, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Po 4 minutach smażenia dodać ryż, mleczko kokosowe i sos rybny.
Krok 7 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Na samym końcu połączyć z lekko rozbitymi jajami.
Krok 8 - Smażony ryż z kurczakiem (Hao Pad Gai) foto
Przed podaniem można udekorować papryką pokrojoną w drobną kostkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fary1907 06.01.2013 19:31
fantastyczna prezentacja
pacpaw 11.12.2012 21:11
wręcz łopatologicznie wyłożone jak zwykłą pierś z kurczaka zamienić cudne danie kuchni tajskiej
MAR3STA 06.06.2012 09:15
potrawa w moim guście
aginaa 25.03.2012 17:29
musi byc smaczne
patris22 25.03.2012 17:18
oryginalna
Anna146 23.03.2012 06:57
oryginalna potrawa
caralajna 23.03.2012 05:03
świetny, i ładnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat