Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażony placek śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 12 sztuk
mąka 2 szklanki
mleko 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: smażony placek śliwkowy

Kroki postępowania

1
Śliwki umyłam, wydrążyłam z nich pestki
Krok 1 - smażony placek śliwkowy foto
2
Do szerokiego rondelka wsypałam dwie szklanki mąki pszennej, dwie i pół szklanki mleka, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, trzy łyżeczki cukru pudru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i wbiłam jedno jajko. Całość b.dokładnie wymieszałam.Na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżeczkami oleju wlałam surowe ciasto na które wykładałam " brzuszkami" do góry śliwki. Przykryłam pokrywką i tak smażyłam 10 minut.
Krok 2 - smażony placek śliwkowy foto
3
Następnie zdjęłam patelnię z gazu i jeszcze tak z 5 minut czekałam aż ciasto " dojdzie" do siebie.
Krok 3 - smażony placek śliwkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.07.2012 00:23
ciekawe.. nie jadłam takiego ciasta z patelni, muszę koniecznie wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak