Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony lin z sosem koperkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lin 6 kawałków
mąka 3 łyżki
masło 2 łyżki
bulion 250 ml
śmietana kwaśna 1/3 szkl
śmietana słodka 1/3 szkl
koperek 1 pęczek
ziemniaczki 15 szuk

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony lin z sosem koperkowym

Kroki postępowania

1
Oczyszczonego lina doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące.
Krok 1 - Smażony lin z sosem koperkowym foto
2
smażmy, na stronie ze skórą ok 5 minut i 1 minutę na stronie bez skóry
Krok 2 - Smażony lin z sosem koperkowym foto
3
Małe ziemniaczki obieramy, przyprawiamy i pieczemy w całości.
Krok 3 - Smażony lin z sosem koperkowym foto
4
W rondelku rozpuszczam masło, zasypujemy 1 łyżką mąki, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy obie śmietanki, szczyptę pieprzu i posiekany drobno koperek. Zagotowujemy do zgęstnienia.
Podajemy rybkę polaną sosem z ziemniaczkami.
Krok 4 - Smażony lin z sosem koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulisia_elk 28.04.2013 11:19
Ziemniaczki nie są przypalone, to zależy jakie kto lubi, a ja filetuję rybkę i ości wyjmuję pensetą, bo nie lubię wyjmować podczas jedzenia.
Henryka2 24.01.2013 13:06
Lin to jedna z najlepszych ryb słodkowodnych.Danie bapetyczne, szkoda,że ziemniaczki się przypaliły. Jak czyścisz lina?
marcia7 23.01.2013 21:55
świetna ryba
Monika58 23.01.2013 21:22
apetyczne
mewilla 23.01.2013 21:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak