Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyżeczki
woda 2 litry
sól 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mąka do panierki
olej do głębokiego smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy solankę - wodę z solą i cukrem zagotowujemy i studzimy. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) foto
2
W każdą część mięsa wcieramy miks przypraw (papryka, cayenne, pieprz).
Krok 2 - Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) foto
3
Wkładamy kurczaka do zimnej solanki i marynujemt w lodówce 24 godziny.
Krok 3 - Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) foto
4
Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (lekko) w wodzie, osuszamy i obtaczamy w mące.
Krok 4 - Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) foto
5
Smażymy w rozgrzanym oleju aż się zezłoci. Ja pierwszy kawałek przekoiłam, aż do kości by sprawdzić jaki jest czas smażenia. Wszystko tu odbywa się na oko :)
Krok 5 - Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 08.10.2012 18:41
Takiego jeszcze nie jadłam, musi być smaczny :)
Andysz 08.10.2012 17:45
mniam mniam;)
sara1 08.10.2012 15:26
też tak robię,jest wspaniały i ma niepowtarzalny smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak