Smażony karp

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • filet z karpia

    1,5 kg
  • cebula

    2 szt.
  • mleko

Panierka

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • mąka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajka

    2-3 szt.

Dodatkowo

  • masło klarowane

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Filety z karpia pokrojone i obrane ze skóry włożyć do miski i poprzekładać cebulą, zalać mlekiem tak by ryba była całkowicie zakryta. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia filety umyć i osuszyć. Karpia posypać z obu stron przyprawą do ryb. Następnie panierować najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce.
Smażyć na maśle klarowanym z odrobiną oleju na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 16.01.2016 12:48
pyszna rybka
joannaa24 15.01.2016 19:46
Ja tylko w mące obtaczam inne ryby np. dorsz czy sandacz, ale akurat karpia lubię z taką panierką :)
sliwka 15.01.2016 19:14
Ja tez tylko w mące, a ostatnio robię faworki z karpia;))
Aleksandra/Olcia 15.01.2016 18:34
lubię karpia smażonego,ale zazwyczaj obtaczam w mące(bez jaja i bułki tartej)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat