Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony karp

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

filet z karpia 1,5 kg
cebula 2 szt.
mleko

Panierka

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 2-3 szt.

Dodatkowo

masło klarowane
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony karp

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Filety z karpia pokrojone i obrane ze skóry włożyć do miski i poprzekładać cebulą, zalać mlekiem tak by ryba była całkowicie zakryta. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia filety umyć i osuszyć. Karpia posypać z obu stron przyprawą do ryb. Następnie panierować najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce.
Smażyć na maśle klarowanym z odrobiną oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 16.01.2016 12:48
pyszna rybka
joannaa24 15.01.2016 19:46
Ja tylko w mące obtaczam inne ryby np. dorsz czy sandacz, ale akurat karpia lubię z taką panierką :)
sliwka 15.01.2016 19:14
Ja tez tylko w mące, a ostatnio robię faworki z karpia;))
Aleksandra/Olcia 15.01.2016 18:34
lubię karpia smażonego,ale zazwyczaj obtaczam w mące(bez jaja i bułki tartej)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak