Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    1
  • jarmuż

    kilka liści
  • olej

  • chrzan żurawinowy

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Musztarda rosyjska Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Oczyszczonego karpia sparzamy ciepłą wodą, kroimy w cienkie plastry. Nacinamy delikatnie jego skórę. Każdy kawałek obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Liście jarmużu obrywamy z długich łodyg (zamiast jarmużu możemy użyć szpinaku lub kapusty włoskiej). Liście sparzamy w gorącej wodzie z solą. Do garnka z wodą wrzucamy jarmuż na 2 minuty, wyjmujemy na ściereczki, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Do głębokiego garnka wlewamy dużo oleju. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy na niego osuszony jarmuż (uważając na pryskanie) na 1 minutę, wyjmujemy ponownie na ściereczkę.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Do oleju po jarmużu wkładamy rybę (partiami) na 2-3 minuty.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Układamy jarmuż na talerz, wykładamy chrzan żurawinowy i musztardę, na to układamy karpia. Możemy udekorować cytryną, kiełkami. Posypujemy pieprzem cytrynowym na wierzch.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat