Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71

Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z karpia

    1
  • jarmuż

    kilka liści
  • olej

  • chrzan żurawinowy

  • przyprawa do ryb

  • pieprz cytrynowy

  • musztarda rosyjska

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Oczyszczonego karpia sparzamy ciepłą wodą, kroimy w cienkie plastry. Nacinamy delikatnie jego skórę. Każdy kawałek obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Liście jarmużu obrywamy z długich łodyg (zamiast jarmużu możemy użyć szpinaku lub kapusty włoskiej). Liście sparzamy w gorącej wodzie z solą. Do garnka z wodą wrzucamy jarmuż na 2 minuty, wyjmujemy na ściereczki, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Do głębokiego garnka wlewamy dużo oleju. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy na niego osuszony jarmuż (uważając na pryskanie) na 1 minutę, wyjmujemy ponownie na ściereczkę.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Do oleju po jarmużu wkładamy rybę (partiami) na 2-3 minuty.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
Układamy jarmuż na talerz, wykładamy chrzan żurawinowy i musztardę, na to układamy karpia. Możemy udekorować cytryną, kiełkami. Posypujemy pieprzem cytrynowym na wierzch.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat