Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z karpia
1
jarmuż
kilka liści
olej
chrzan żurawinowy
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71

Kroki postępowania

1
Oczyszczonego karpia sparzamy ciepłą wodą, kroimy w cienkie plastry. Nacinamy delikatnie jego skórę. Każdy kawałek obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na 15 minut.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
2
Liście jarmużu obrywamy z długich łodyg (zamiast jarmużu możemy użyć szpinaku lub kapusty włoskiej). Liście sparzamy w gorącej wodzie z solą. Do garnka z wodą wrzucamy jarmuż na 2 minuty, wyjmujemy na ściereczki, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
3
Do głębokiego garnka wlewamy dużo oleju. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy na niego osuszony jarmuż (uważając na pryskanie) na 1 minutę, wyjmujemy ponownie na ściereczkę.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
4
Do oleju po jarmużu wkładamy rybę (partiami) na 2-3 minuty.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto
5
Układamy jarmuż na talerz, wykładamy chrzan żurawinowy i musztardę, na to układamy karpia. Możemy udekorować cytryną, kiełkami. Posypujemy pieprzem cytrynowym na wierzch.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Karp z chrupiącym jarmużem, odc. 71 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak