Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kalafiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z halibuta

    800 g
  • szczypior

    1 pęczek
  • szpinak baby

    600 g (świeży)
  • cebula szalotka

    3 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana 36%

    50 ml
  • masło

    7 łyżek
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • kapary

    50 g
  • rosół z kury Kucharek

    50 ml
  • woda

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kalafiorem  foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kalafiorem  foto
Rybę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić przyprawą do ryb.
Krok 3 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kalafiorem  foto
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, podlać winem i zredukować płyn o połowę. Dodać rosół z kury, śmietanę, kapary i gotować, aż sos zgęstnieje. W rondelku przygotować emulsję z wody i 6 łyżek masła, doprawić czosnkiem i gałką muszkatołową. Do emulsji dodać umyty szpinak i gotować około 10 min.
Krok 4 - Smażony filet z halibuta na maślanym szpinaku z kalafiorem  foto
Halibuta smażyć od strony skóry, aż się zrumieni. Dodać łyżkę masła i obrócić rybę. Zdjąć z ognia i dusić jeszcze przez około 5 min. Halibuta podawać na aromatycznym szpinaku, polać sosem kaparowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 07.08.2016 20:40
Pyszna ryba
endzi 17.02.2016 17:06
Wyglada smacznie!
Barbara13 16.02.2016 20:44
Musi smakować obłędnie!
Adamorek 16.02.2016 19:23
podany super
Konczi 16.02.2016 17:56
apetycznie się prezentuje
dom-agi 16.02.2016 17:23
Wygląda obłędnie!
gregor# 16.02.2016 17:11
Świetne danie -;)
Maridka19 16.02.2016 16:27
Ależ to musi smakować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat