Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym

Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • białka

    2 szt.
  • chrzan tarty

  • przyprawa do ryb

  • sól morska

  • masło

    4 łyżki
  • rozmaryn

  • tymianek

  • sól ziołowa

  • woda

  • kiełki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
Przygotować masło ziołowe - z dodatkiem tymianku i rozmarynu.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
W misce wymieszać sól z białkami i wodą.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
Na wyłożoną pergaminem blachę wsypać połowę soli, ułożyć pstrąga, nałożyć pozostałą sól i dokładnie ubić.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
Umytego i osuszonego pstrąga oprószyć przyprawą do ryb. Do środka ryb włożyć masło ziołowe – masło z dodatkiem tymianku i rozmarynu.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
Rybę piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu delikatnie rozbić sól i wyfiletować pstrągi.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 27: Pstrąg w cieście solnym foto
Podawać z chrzanem i cytryną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat