Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony camembert z sosem czosnkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ser camembert 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia
sałata lodowa 2 liście

SOS CZOSNKOWY

śmietana 3 łyżki
majonez 1 łyżka
ząbek czosnku 2 szt
sól
pieprz
oregano
czubrica zielona

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony camembert z sosem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Ser camembert przecinamy na dwa krążki.
Krok 1 - Smażony camembert z sosem czosnkowym foto
2
W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Krążki sera otaczamy w jajku.
Krok 2 - Smażony camembert z sosem czosnkowym foto
3
Następnie w bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce.
Krok 3 - Smażony camembert z sosem czosnkowym foto
4
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy na niego panierowane krążki sera. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju.
Krok 4 - Smażony camembert z sosem czosnkowym foto
5
SOS: do miseczki wrzucamy śmietanę, dodajemy majonez oraz przyprawy. Na końcu wciskamy ząbek czosnku i całość dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Smażony camembert z sosem czosnkowym foto
6
Jeszcze ciepły camembert układamy na liściu sałaty lodowej i polewamy sosem czosnkowym.
Krok 6 - Smażony camembert z sosem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 20.05.2015 16:56
Wygląda apetycznie.
Rycerz
Rycerz 20.05.2015 12:44
Dlaczego jest podwójnie panierowany ser?
Adamorek 20.05.2015 12:32
dodaję jeszcze żurawinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak