Smazone ziemniaczki

Smazone ziemniaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5-6 szt
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie wyjątkowo proste. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zmiękną, ale uważamy, żeby nie były całkiem miękkie, bo mogą się rozlatywać. Dokładnego czasu nie podam, bo to zależy od ziemniaka. Ale idealne są wtedy, gdy możemy wbić w nie widelec bez problemu, ale się nie rozpadają.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy na sitku jak najdokładniej i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy aż ziemniaki zrobią się ładnie złociste.

Podawać można z solą, ketchupem, majonezem, albo same - jak kto woli.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 15.03.2012 15:12
to chyba każdy lubi:)))
jogobella231 06.03.2012 17:13
super
Anna152 06.03.2012 17:04
mniam
Anna152 06.03.2012 17:04
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat